Tuesday, August 2, 2011

Berak keluar darah

Aku tau aku kena buasir, tapi sebagai langkah berjaga-jaga, aku message dua orang kawan aku yang bakal jadi doktor. Diorang mesti ada belajar benda benda nih kan?

Kawan Pertama.
Aku i: Berak berdarah, buasir kan?
Dia  i: Boleh jadi. Banyak ke darah darah?
Aku i: Banyak. Darah cair.
Dia  i: Darah betul betul ke campur campur?
Aku i: Darah betul betul
Dia  i: Terasa ada benda keluar dari bontot tak? (Sori, 18SX)
Aku i: Macam berak biasa je.
Dia  i: Anyway, maybe la ko kena buasir, tapi belum teruk lagi. Anyway, try jumpa doktor
Dia  i: dulu dah?
Aku i: Dulu aku pernah pergi, tapi diorang bagi julap je.
Dia  i: Serius ke julap? So makin teruk ke?
Aku i:Tuh dulu, tapi yang nih baru jadi. So aku rasa benda samalah. Hahaha


Kawan Kedua.
Aku i: Kalau berak keluar darah tuh buasir kan?
Dia  i: Yeap. But could be perut or usus problems too.
Aku i: (Dah cuak) Bahaya tak? Aku tak rasa sakit apa-apa cuma time berak tuh ada darah
Dia  i: darah pulaj
Dia  i: Tak bahaya, tapi kalau kerap ada risiko anemia la. Pergi la check entah entah usus ko
Dia  i: ade cacing ke
Aku i: Anemia tuh ape?
Dia  i: Kurang sel darah merah sebab kau hilang darah kan
Aku i: Kalau lama-lama aku berak keluar darah, nanti jadi leukimia ah? Dah la aku baru
Dia  i: derma darah harituh
Dia  i: Heh. Leukimia sel darah putih je.
Aku i: Ye lah. Dah sel darah merah aku asyik keluar je. Kau tau ke aku nih sape?
Dia  i: Adam Ahmad lah
Aku i: Aku Ustaz Azman

Ustaz Azman tuh warden kiteorang dulu. Aku tanye sebab dia baru balik dari luar negara, mana lah tahu takde nombor aku. Tapi henpon dia canggih, boleh dapat nombor aku dari Facebook. Dia synchronize macam mana tah.

Tujuan post ini ialah untuk memberitahu lelaki, bahawa, kalau korang berak keluar darah, itu buasir namanya. Ia tidak membolehkan anda memonteng puasa dengan alasan anda "period" atau datang haid. Faham?

Memandangkan aku dah jadi buruh indon nih, maka aku takde masa nak pergi jumpa doktor ambil julap. Oleh itu, terpaksa lah aku melembu (read : makan sayur) je sehari dua nih. 

p/s : Buasir nih kire penyakit lelaki je lah kan? Kalau perempuan kene buasir dan juga pada masa yang sama datang bulan, tak ke kompius tuh?

10 comments:

  1. banyakkan makan bebuah n sesayur k.

    ReplyDelete
  2. ok. plan nak melembu bukak pose nih

    ReplyDelete
  3. Ish2 ko adam... eee... apa da... apasal plak Ustaz Azman nie? Takkan la dia tanya ko plak...

    ReplyDelete
  4. time buang je kuar kan,kalau pi klinik dia bg ubat hentikan darah tu patutnya,then ubat lancarkan pembuangan sisa kita...hehe

    jgn makan pedas2~~~

    ReplyDelete
  5. Aku pernah alami benda ni.Yeah its not buasir (kes aku lah),ini masalah usus yang boleh bawak bahaya.Alhamdulillah pergi hospital,then doktor bagi pill,masukkan apa entah...mmg seram.

    ReplyDelete
  6. haha comel je tanya "anemia tuh apa?" maybe hemorrhoid.. ce pg jumpa doktor, ada analgesic untuk hemorrhoid ni..
    get well soon :)

    ReplyDelete
  7. haiqal : betul ke wei? takut plak aku..

    ReplyDelete
  8. aku pun kene berak bedarah gak ni..tu yg dok google bende ni

    ReplyDelete