Wednesday, February 29, 2012

Universal Studio Singapore ; Tips dan Tricks

Macam mana nak dapat tiket murah pergi USS iaitu RM 155 berbanding RM 200 time peak season, dan juga tak payah beratur panjang-panjang walaupun untuk rides yang waiting time dia 30 minit ?

#1



Sebelum masuk Universal Studio Singapore (USS) akan nampak banyak locker untuk isi barang macam beg dan semua benda. Ramai orang isi barang mereka dalam locker locker nih. Tips : Jangan terpedaya dengan mereka. Kalau locker dekat luar, mereka caj hampir RM 25 untuk satu hari (atau RM 5 ringgit sejam) untuk locker kecik, dan hampir RM 50 sehari untuk locker yang besar. Jangan simpan barang dekat dalam locker nih, simpan dekat locker dalam USS. Free untuk 30 minit pertama, lepas tuh tukarlah locker yang dekat situ-situ jugak kalau nak lama lagi. Bukan semua rides tak boleh bawak masuk beg.

#2



Transformers the Ride adalah satu kemestian untuk naik. Naik 8 kali. Kagum dengan 4D effectnya. Jalan cerita pun menarik. Penuh dengan unsur-unsur saspen. Hahaha. Dekat sini boleh bawak masuk Beg, dan barang-barang lain. Transformers the Ride nih terletak dekat Sci-Fi City. Tricks : Dekat sini, sebab waiting time dia 30 minute, kalau nak cepat cakap dekat penjaga line tuh, "Single Rider" terus dia bagi laluan special. Single Rider nih memenuhi tempat rides yang tak penuh, sebab kadang-kadang ada kosong 3-4 seat, dia akan bagi kita naik rides tuh.

#3



Selain Transformers, dekat Sci-Fi city jugak ada Accelerator (tak mencabar, tapi sesuai untuk ibu-ibu dan kanak-kanak) dan juga Rides dekat atas nih ; Battlestar Galactice Cyclon (Biru) dan Human (Merah). Kalau nak rasa selamat, naik yang Human dulu, kalau dah cukup berani, naik Cyclon. Cyclon tuh gila betul. Berpusing-pusing dekat udara, tapi best ! hahahaha. Naik Human 3 kali, Cyclon, sekali. Human dengan Cyclon nih tak boleh bawak loose items (bag, camera semua lah) Tips : Dekat sini ada locker untuk simpan barang, dekat sebelah kiri entrance Human. UPDATE : Tertinggal satu benda. Kalau nak solat, dekat belakang Roller Coaster Human tuh ada Prayer Room.

#4



Sebelah Sci-Fi city pulak, terletak Ancient Egypt. Dekat Ancient Egypt nih ada 2 je rides. Treasure Hunters (strictly untuk budak-budak sahaja. hahaha) dan Revenge of The Mummy. Revenge of The Mummy tuh ialah Roller Coaster yang ada unsur unsur rumah hantu jugak. Cerita Treasure Hunter tuh disambung dekat sini, Mummy tak puas hati, dia nak balas dendam. Tapi disebabkan masa naik Roller Coaster tuh sendiri pun tak nampak apa (pitch dark), tak de lah seram mana. Tips : Dekat sini pun ada locker free 30 minute tuh ; belah kiri entrance.

#5



Sebelah Ancient Egypt pulak bahagian The Lost World. Dekat sini ada 4 Rides, dan satu Show. Rides yang MESTI cuba dekat sini ialah Jurasic Park Rapid Adventure (naik bot bulat, lepas tuh kejap laju, kejap slow, pastu akan dielevatedkan sampai naik atas, pastikan sewa rain coat) dan juga Canopy Flyer. Canopy Flyer tuh macam adik Battlestar Galactica : Cyclon dekat Sci Fi City, tapi lebih chillax dan lebih santai. Boleh tengok pemandangan yang best dari atas ! Tapi apa yang korang tak boleh MISS dekat The Lost World ini ialah "live" water show ini ; Water World !

#6






Water World nih kalau tak pergi memang rugi giler ! Penuh dengan aksi aksi yang hebat. Hahaha. Ada tembak menembak, letupan sana sini, dan macam-macam lagi lah. Dekat sini ada 3 jenis seat ;  Biru (sape duduk sini akan basah kuyup) , Hijau (basah siket je) dan Coklat (langsung tak basah) Show ini bukan sepanjang hari, ada pukul 12.30 tengah hari dan 4 petang je. Tips : Datang awal, duduk dekat tengah-tengah, baru best !

#7



Ini pula bahagian Far Far Away ~ Dekat sini segalanya tentang Shrek dan kawan-kawannya. Ada juga Fairy Godmother dekat sini. Dekat sini apa yang best ialah show dia ; Shrek 4-D Adventure, dan juga Donkey LIVE !

#8



Funneh ! Tengok macam mana Donkey interact dengan audience dia.

#9



Shrek 4-D  Adventure pula ialah 4D movie, kesinambungan daripada Shrek 1 punye movie. Ingat tak bila Lord Farquaad kene telan dengan Dragon tuh, dalam cerita nih dia jadi Roh, dan culik balik Princess Fiona. Shrek dengan bantuan Donkey pun cubalah selamatkan balik Princess Fiona. Ada effect yang best, terutamanya part labah-labah datang, sebab dapat rasa labah-labah tuh betul betul dekat kaki kita. Hahaha

#10



Madagascar, seriously untuk budak-budak dan gadis gadis. Tips : Boleh abaikan section nih kalau kesuntukan masa.

#11



Sexual Harassment.Sila call Talian Nur.

#12



Salah satu babak dalam Steven Speilberg's Lights, Camera Action punya show. Jangan tak pergi. Serius cool giler. Ada ribut, kapal, lepas tuh api. Cool lah. Mula mula masuk ingatkan macam bosan, tapi ini memang menarik. Serius tak tipu. Dekat bahagian "Hollywood", sebelah Madagascar dengan Sci Fi City.

#13



Macam white chocolate dengan Dark Chocolate. Selain semua attractions nih, ada jugak certain certain hari, ada Parade macam tuh lah. Dia akan tutup jalan, artis artis Universal Studio semua akan berarak keliling Universal Studio nih

#14



Woody the Woodpecker ;

#15



King Julian like a boss, dan ramai lagi laah. Tips : Parade nih start pukul 6, duduk dekat tepi jalan tuh seawal 5.45 petang. Sebab nanti tak payah berhimpit-himpit sangat. Oh dan untuk dapatkan tiket murah, sila email kakak nih, (lan_ieza@yahoo.com) bagitahu dia bila nak pergi dan berapa orang, murah dari beli dekat USS itu sendiri. Contoh, kalau aku beli harituh, USS charge RM 182, tapi beli dengan kakak nih, RM 155 je. Dan tak payah nak beratur panjang-panjang beli tiket, sebab akak nih akan bagi satu pdf nye file, korang print, dan terus ke entrance. Diorang akan scan barcode dekat pdf yang print tuh terus.  Tak tahulah membantu ke tak Tips dan Tricks nih, tapi setakat itu sahaja untuk post ini.

.

75 comments:

  1. bestnyee ! teringin nk pegi USS tp belum ade rezeki..

    tips sgt berguna.thank u.hehe :D

    ReplyDelete
  2. still with the inspektor sahab's mustache. haha :D

    ReplyDelete
  3. aliah : segan la kalau tak de mustache tuh. hahaha

    ReplyDelete
  4. review yg sangat menarik.hopefully one day akak dpat bwk anak2 pergi makan angin kat sana:)

    ReplyDelete
  5. wah dah gi gak ek..sejak bila ada misai ni???

    ReplyDelete
  6. Battlestar Galactice Cyclon (Biru) is the best ever bro!!!!

    ReplyDelete
  7. Kak Aina : Ameeen. Best kak kalau bawak family g sane. especially budak budak XD

    ReplyDelete
  8. Kak Ina KL : misai tuh Pengaruh cerita yang ade inspector sahab tuh. hahahaha

    ReplyDelete
  9. Fashran Fauzi : Tapi, naik sekali je. that roller coaster, madness lah. Gila. hahaha.

    ReplyDelete
  10. syok kan pergi USS??? i suka masuk magascar.. ;)

    ReplyDelete
  11. next wek aku nak pergi bawak kawan aku... btwn kakak yg email tu keje USS ke weh..

    ReplyDelete
  12. murahnyer harga tiket tu!!! anyway can get from kak sha too..hihi

    ReplyDelete
  13. nak tny... kalo beli kat akak tuh mmg takyah beratur lama ker?.. dulu saya beli tiket kat asiatravel nk masuk dlm sng cuma mmg kena tunggu 20-30 min.

    ReplyDelete
  14. Rarizzar : memang x yah tunggu. Lepas beli, akak tuh akan emel kat kita satu tiket dalam bentuk pdf
    . Just tunjuk je ticket tuh dekat entrance. :) hope this helps :)

    ReplyDelete
  15. Salam, bro mmg beli ticket dgn akak ni eh?
    Igt nk beli, tp masih was2.. Kalau bro dah mmg penah deal dgn die kirenye boleh dipercayai la.. :)

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Nice tips bro! i shud i have gotten this before heading to singapore the other day!

    ReplyDelete
  19. Thanxs 4 the trip, bro! I'm going in 10 days..he..he.. antara banyak2 ride ni, yg mana x boleh bawak beg..? kalau beg kecik pon x boleh ke..?

    ReplyDelete
  20. farikica : loose items, baik beg ke, wallet ke, tak boleh untuk certain rides, contohnya galactica : human dengan cyclone. tapi dekat belakang tuh ada free locker, for 20-30 minutes (dah lupa, lol) tak perlu sewa locker dekat luar uss, membazir. banyak lokasi yang ada locker free dalam uss, besar jugak. boleh letak 2-3 handbag pun dalam tuh

    ReplyDelete
  21. farikica : oh lupe nak cakap. jangan lupe cek jadual water world pukul berapa. jangan miss tengok, serius gempak giler show tuh

    ReplyDelete
  22. yang Prayer Room tu mm official prayer room ke? dulu xde surau yg official kene pepandai nak solat.

    ReplyDelete
  23. Julia : Yup. Memang prayer room yang official punya

    ReplyDelete
  24. Haah.. i dah buat checklist dah nak p mana kol baper, show ni pukul baper.. show itu kol baper... cume takut schedule lari pasal org ramai.. even though nak p weekdays tp weekdays sch hol... tips n tricks pasal water world tu pon i dah baca.. nak duduk kat bah yg basah x basah sangat..he..he.. disposable rain coat pon memang nak standby bawak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ! Bagus ! beringat sebelum kena. hehehe

      Delete
  25. Thanks a lot, bro! aku akan pergi USS weekend ni satu department. sangat berguna tips2 ko ni

    ReplyDelete
  26. TEhhee rasa menyesal tak pergi Lights, Camera Action cuz fobia dgn poster Chucky dkat entrance dia (memang phobia dgn makhluk tuh since kecik)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ! Dia tak kacau orang pun. Pergi la lagi, memang best kan ?

      Delete
  27. tkasih sbb kongsi banyak perkara.sgt2 membantu.

    ReplyDelete
  28. tkasih sbb kongsi banyak perkara.sgt2 membantu.

    ReplyDelete
  29. salam..sy nak tanya tiket ke uss pad 14hb nov 2012 available lg ke x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak kak, saya tak jual tiket. tapi boleh refer dekat akak yang saya ada mention dekat entry dekat atas :)

      Delete
    2. Boleh pergi ke https://www.facebook.com/pakejmurahkeUSS.

      memang terbaik.

      Delete
  30. kalu guna `single ride` tu kena bayar lebih ke masa nak beli tiket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Single ride tuh dia bagi kita untuk penuhkan tempat yang kosong. Contoh, salah satu barisan dekat roller coaster tuh ada 4 kerusi, tapi ada 3 orang je duduk. Orang lain tak nak duduk situ sebab nak duduk dengan kawan, jadi, dari dia biar kosong, baik dia bagi orang yang request untuk single rider :)

      Delete
  31. salam , nak tanye .. kalau beli ticket ni , mmg terus masok je ke ape ? sbb rase was2 sgt nak beli ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas dah beli dengan kakak tuh, print dekat kertas A4, dan tunjuk dekat entrance, tak payah beratur dekat kaunter. percayalah, saya dah buat :)

      Delete
  32. adam..info sangat membantu n melompat2 rasa nak pegi..:)
    akk nak tanya, kak rosmanizah ni handle tiket je eh..bukan pakej hotel n etc?
    TQ adam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tuh travel agent tak silap, tapi saya beli tiket je dengan dia. boleh contact dia untuk details. :)

      Delete
    2. saya juga pernah ke uss.

      terbaik boh..

      https://www.facebook.com/pakejmurahkeUSS

      mudah, murah, puas hati!!!

      Delete
  33. ok, done... tq Adam... smlm pegi, info yg sgt2 berguna... sampai2 ramai yg trus lari ke Transformer 3D (naik 3kali.. naik 1st best,kali ketiga dh boring,sbb cerita yg same je,tp rasa betul mcm jatuh bagunan), Human&Cylon Roller Coaster best sgt!.... Shrek 3D pun best, kena air bersin n rasa spiders kat kaki kite... Yg x best sy basah kuyup 100% kat river raft rider kt The Lost World, dlm beribu2 org, sy sorg basah gile2 satu badan, xde mood nk men... :)and presentation or stage show jgn miss pliz! street show mmg byk miss, tp xpe... surau pun beratur pjg mcm nak Q yg lain2 jugak :)...

    ReplyDelete
  34. berape costing semua sekali erkk???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari tuh bajet less than RM 300 untuk accomodation, transport dengan tiket masuk. Tapi duduk hostel je lah

      Delete
    2. boleh tau duduk hostel kat ner yer? dari hostel nak ke USS macammana & brapa ringgit?
      tq:)

      Delete
  35. tips2 yg sgt berguna..thanks..

    ReplyDelete
  36. Nak tiket murah LEGOLAND MALAYSIA? Sy pun jual on behalf travel agency juga. RM70 per adult/child for open date atau date tickets. Ramai dah beli ngan saya. Boleh refer facebook page kami. http://www.facebook.com/pages/Legoland-Tickets-Special-Promotion/406125792799253
    thanks :)

    ReplyDelete
  37. ingat nak pergi 2/6 ni. tp time tu peak sgt..haishhh

    ReplyDelete
  38. Salam, nk tnya ticket yg bli kat akak ni utk smua yg dlm uss ni ke?

    ReplyDelete
  39. kat mana nak beli tiket murah nie?

    ReplyDelete
  40. adam nak tanye...
    klu hari jumaat show same je tak dgn santu ahad..?
    takut jumaat show kurang ,x same dengan sabtu ahad...
    reply pls...
    bln 5 saya nak pergi dalam 11 org dewasa, 1 kanak-kanak 5 thn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang terbaik bro.

      https://www.facebook.com/pakejmurahkeUSS

      Delete
  41. wahhh mmg useful la entry ni... sgt2 xcited nk g ni. nk tnye.. btul ke xleh bwk msuk outside food ek?? Dia check ke mse nk msuk tu?? Sy ingt nk g rabu depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bawa masuk outside food. letak dalam beg . beli mknn bnyk2 kt jhr.

      https://www.facebook.com/pakejmurahkeUSS

      murah mudah, puas hati

      Delete
  42. Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
    - Universal Studios Singapura
    - Singapura Marine Life Park
    - Singapura Flyer
    - Day + Night Safari di Singapura
    - Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
    - Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
    dan lain-lain

    Travel Delight
    http://traveldelight.biz
    QQ: 841-888-666
    ask@traveldelight.biz
    +65 6292-2221

    Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

    Kami mengharapkan balasan anda.

    ReplyDelete
  43. teringin sgt2 nk pegi.. smpi dah termimpi2.. hehe.. one day.. insyaallah :)

    ReplyDelete
  44. Mmg TERBAIK INFO. Nk g 3 Jan14 check in Pan Pacific Jb dulu. 4hb bru g USS.

    ReplyDelete
  45. Thanks for the tips!!

    Btw kami 3 sekawan baru je launch travel blog. 1st entry kami psl backpacking di New Zealand. Kalau ada masa, singgahla, boleh tinggalkan komen dan feedback ;) kalau dpt exchange link pun ok. Hehe

    www.thetravelling3o.com

    Terima kasih!

    ReplyDelete
  46. Oh best jugak rupanya USS ni ya. Ingatkan tunjuk patung je. Kena pergi ni.

    ReplyDelete